Ποια είναι τα ‘τροφοφάρμακα’ για να έχουμε υγιές βάρος
Το ελληνικό διατροφικό παράδοξο. Στην πατρίδα του Ιπποκράτη και της μεσογειακής διατροφής, οι Έλληνες και τα ελληνόπουλα αποτελούν ένα έθνος υπέρβαρων ατόμων, με εμφανείς τάσεις παχυσαρκίας. Ωστόσο , παρόλα τα αυξημένα ποσοστά παχύσαρκων ατόμων στον ελληνικό πληθυσμό, τα καρδιαγγειακά νοσήματα δεν εμφανίζουν ακόμα αυξημένες συχνότητες, παρόλο που παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις. Οι στατιστικές αυτές παρατηρήσεις συσχετίζονται και εξηγούνται με την αυξημένη περιεκτικότητα σε τροφοσυστατικά, τα οποία περιέχονται και επικρατούν ακόμα στην ελληνική μεσογειακή διατροφή. Αυτά είναι:
- Ορισμένα ακόρεστα λιπαρά οξέα ( ω-3, ω-9) που υπάρχουν στο ελαιόλαδο και στα ψάρια, εδώδιμες φυτικές ίνες που υπάρχουν στα χόρτα, φρούτα, λαχανικά και όσπρια.
- Φαινόλες και πολυφαινόλες που υπάρχουν σε ελιές-ελαιόλαδο, κρεμμύδια, φρούτα/λαχανικά, σταφύλια/κρασί.
- Καροτένια και λυκοπένιο που υπάρχουν σε καρότα, τομάτες και λοιπά λαχανικά και φρούτα.
Όλα τα παραπάνω συστατικά της προτεινόμενης διατροφικής τρόικας λειτουργούν ενάντια στο οξειδωτικό στρες και προστατεύουν τον οργανισμό από καρδιαγγειακά νοσήματα. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αποτελούν η παραδοσιακή χωριάτικη σαλάτα και η κρητική δίαιτα. Αυτή λειτουργεί με βάση το ελαιόλαδο, τις ελιές, τα χόρτα, τα όσπρια, τα ζαρζαβατικά, το κόκκινο κρασί, περιστασιακά ψάρια και συνεργάζεται με τη σωματική δραστηριότητα . εξισορροπείται έτσι η σχετικά αυξημένη περιεκτικότητα σε ζωικό λίπος.
Ο μισός πληθυσμός του πλανήτη μας αγωνιά να εξασφαλίσει την τροφή του και λιμοκτονεί και ο άλλος μισός αγωνίζεται να χάσει βάρος ή πετάει τρόφιμα στα σκουπίδια.
Συμπερασματικά και υπό τύπον προτάσεων για υγιεινή διατροφή με ‘οικολογικά τροφοφάρμακα’ προτείνονται:
- Άφθονα φρούτα και λαχανικά
- Περιορισμός κρέατος και κορεσμένων λιπαρών υλών(βούτυρο, κτλ)
- Αύξηση ακόρεστων λιπιδίων(ψάρια, ελαιόλαδο, σπορέλαιο)
- Περιορισμός γλυκών και επιδορπίων και αντικατάσταση των πιο παχυντικών από αυτά με τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού (φρούτων και οπωροκηπευτικών), χαλβά, μαρμελάδες.
- Συστηματική κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης και οσπρίων.
- Αντικατάσταση των σνακ (πατατάκια, γαριδάκια) με ξηρούς καρπούς, σταφίδες ή και ακόμα με ράβδους δημητριακών με φρούτα.
- Επιλογή βιολογικών προϊόντων για την αποφυγή των φυτοφαρμάκων.
- Επαναφορά του τρόπου διατροφής στα παλιά ελληνικά πρότυπα.
- Εφαρμογή του Δελφικού ρητού «Μέτρον Άριστον»
- Σωματική άσκηση
Πηγή:
Κωνσταντίνος Σ. Σφλώμος. Στοιχεία διατροφής του ανθρώπου.