Mπρόκολο, λάχανο και αγγούρι – όπλα κατά της γήρανσης
Μία ουσία που υπάρχει σε ορισμένα πράσινα λαχανικά μπορεί να ελαττώνει σημαντικά τα σημάδια του γήρατος, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Η ουσία λέγεται μονονουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης (ή για συντομία ΝΜΝ) και υπάρχει σε αφθονία στο μπρόκολο, το λάχανο, το αβοκάντο, το αγγούρι, τα φασόλια σόγιας και σε άλλα λαχανικά.
Σε πειράματα με ηλικιωμένα ποντίκια οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η χορήγηση συμπληρώματος του ΝΜΝ επιβράδυνε τη σωματική γήρανση και αποκαθιστούσε τον μεταβολισμό στα επίπεδα που φυσιολογικά ανευρίσκονται σε νεαρά ζώα.
Επιπλέον, μείωνε τα τυπικά σημάδια της γήρανσης στους μυς και στην οστική πυκνότητα, βελτίωνε την ηπατική λειτουργία και την όραση, αύξανε την ευαισθησία στην ινσουλίνη, τόνωνε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ενώ τα ζώα έγιναν πιο δραστήρια και έχασαν και λίγο βάρος.
Αντιθέτως, το συμπλήρωμα δεν είχε καμία επίδραση στα νεαρά ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση Cell Metabolism, αντικείμενο της έρευνάς τους ήταν η αναζήτηση ενός τρόπου διέγερσης της παραγωγής μιας πρωτεΐνης που λέγεται NADκαι παίζει ρόλο στην παραγωγή ενέργειας στο σώμα.
Η υγεία των ανθρώπων εξαρτάται από την παραγωγή και τη χρήση ενέργειας από τα σωματικά κύτταρα, αλλά καθώς μεγαλώνουμε φθίνει αυτή η ικανότητα.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι σε αυτή τη φθορά παίζει σημαντικό ρόλο η πρωτεΐνη NAD, τα επίπεδα της οποίας ελαττώνονται με το πέρασμα του χρόνου.
Οι προσπάθειες των επιστημόνων, όμως, να αποκαταστήσουν την έλλειψη της πρωτεΐνης με τη βοήθεια ειδικού συμπληρώματος έχουν αποτύχει, και έτσι στην παρούσα έρευνα εξέτασαν αν μπορούν να διεγείρουν την παραγωγή της με τη βοήθεια της ουσίας ΝΜΝ.
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ερευνητές πρόσθεσαν την ΝΜΝ στο πόσιμο νερό των ηλικιωμένων ποντικιών και κατέγραψαν τις επιδράσεις της.
«Διαπιστώσαμε ότι η ΝΜΝ έχει εκπληκτικές αντιγηραντικές επιδράσεις στα πειραματόζωα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σιν-ιχίρο Ιμάι, καθηγητής στο Τμήμα Αναπτυξιακής Βιολογίας & Εσωτερικής Παθολογίας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, στο Σαιντ Λούις.
«Τα ποντίκια που έπιναν νερό εμπλουτισμένο με την ΝΜΝ παρουσίασαν σημαντική και παρατεταμένη βελτίωση της υγείας τους. Δεν ξέρουμε ακόμα αν αυτό θα οδηγήσει σε παράταση της ζωής τους (ακόμα τα παρακολουθούμε), αλλά το σίγουρο είναι ότι σωματικά γερνάνε με πολύ πιο αργό ρυθμό και πιο υγιή».
Όπως εξήγησε, επειδή τα ανθρώπινα κύτταρα διαθέτουν την ίδια διαδικασία παραγωγής ενέργειας, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι η χορήγηση της ΝΜΝ θα έχει τα ίδια οφέλη και στους ανθρώπους.
Ήδη έχουν αρχίσει μικρές κλινικές (σ.σ. σε ανθρώπους) μελέτες, στις οποίες κατ’ αρχάς θα ελεγχθεί η ασφάλεια του συμπληρώματος της ΝΜΝ.
Η όλη υπόθεση, πάντως, μπορεί να έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα: η NAD ενδέχεται να τροφοδοτεί με ενέργεια και τα καρκινικά κύτταρα.
Από παλαιότερες μελέτες ξέρουμε ότι ορισμένοι καρκινικοί όγκοι έχουν οξυμένη ικανότητα σύνθεσης της NAD, και γι’ αυτό ανησυχούσαμε ότι η χορήγηση του συμπληρώματος της ΝΜΝ θα οδηγούσε στην ογκογένεση», είπε ο δρ Ιμάι.
«Κάτι τέτοιο δεν παρατηρήθηκε στην έρευνά μας, αλλά οπωσδήποτε θα το παρακολουθούμε καθώς θα προχωρούν οι έρευνές μας».
Όσον αφορά το γιατί η ΝΜΝ δεν ωφέλησε τα νεαρά ποντίκια, η απάντηση είναι απλή: παράγουν ήδη πολλή από μόνα τους και έτσι δεν είχαν έλλειψη για να ωφεληθούν, είπε ο καθηγητής.